كودكان تا قبل از سه سالگی، فقط از طریق حسی ـ حركتی و لامسه نسبت به جهان اطراف خود آگاهی كسب میكنند، اما همین كودك پس از سه سالگی میتواند جمله بسازد و مفاهیم را متوجه شود و شروع به صحبت كردن كند.
اما در این میان، بسیاری از والدین، نگران زیاد صحبت كردن كودكانشان هستند، در حالی كه زبان به عنوان یكی از عوامل رشد شناختی كودكان محسوب میشود. میتوان از این واكنش رفتاری، نقطه قوتی برای رشد مهارتهای ارتباطی كودك به وجود آورد.
حرف زدن كودك، نشانه هوشیاری
روان شناسان كودك تاكید میكنند پرورش توان حرف زدن در سنین پایین، بر مهارتهای رفتاری یا توانایی گفتاری و شنیداری و تقویت حس كنجكاوی كودك تاثیر میگذارد.
به گفته وی، روانشناسان كنجكاوی را نیز یكی از اصلیترین دلایل پرحرفی بچهها تلقی میكنند؛ حس كنجكاوی كودكانهای كه از سوی والدین گاه مورد بیتوجهی قرار میگیرد.
به من توجه كن!
شاید تاكنون بارها توجه كرده باشید زمانی كه مادران با تلفن به مدت طولانی صحبت میكنند یا در جمعی مشغول صحبت هستند و از كودكشان غافل میشوند، كودك با صحبت كردن طولانی یا پرسشهای مكرر سعی میكند كه توجه مادر را به خود جلب كند. روانشناسان ریشه این نوع واكنشهای رفتاری كودك را جلب توجه والدین میدانند
برای كودك وقت بگذارید
آنچه والدین یا پرستاران كودك باید توجه داشته باشند این است كه روزانه به مدت یك ساعت، زمانی را به كودك اختصاص بدهند و در آن زمان، كودك را در انتخاب نوع بازی یا سرگرمی دلخواهش آزاد بگذارند، با كودك نقاشی كنند، كتاب بخوانند، بازی كنند، كارتون ببینند یا به پارك بروند.
نتیجه بررسیهای روانشناسان و تجربیات شخصی بیشتر والدین نشان داده است كه انگیزه برای صحبت كردن زیاد كودكان با هدف جلب توجه، زمانی كه پدر و مادرها به طور اختصاصی زمانی را برای بازی یا سرگرمی آنها اختصاص دادهاند، به حداقل رسیده است؛ یعنی اختصاص چنین زمانی، فرصتی را فراهم میكند تا به بسیاری از پرسشهای كودك، پاسخهای منطبق با سطح دركش داده شود.
چند توصیه دیگر به والدین کودکان پرحرف
* به او بیاموزید که هرگاه احساس میکندمیخواهد بیش از حد معمول سخن بگوید، زبان خود را به مدت 30 ثانیه به دندانهای فک پایین بفشارد..
* زمینه رفتارهای متفکرانه را برایش فراهم سازید. ورزشهای فکری مانند شطرنج، سرگرمیهای نیازمند تفکر مانند کیت (مدارهای الکترونیکی ساده) و بازیهای فکری، از پر حرفی او میکاهد.
* در صورت کم شدن رفتار، از تشویق و تحسین اوغفلت نورزید.